ȘTIRI

decembrie 1, 2024

Bucureștiul devine un oraș mai prietenos cu natura prin campania de toamnă România plantează pentru mâine

În cadrul campaniei de toamnă #RomâniaPlanteazăPentruMâine, inițiate de Asociația Parcul Natural Văcărești, 50 de voluntari s-au alăturat unei noi acțiuni de plantare în zona exterioară Parcului Natural Văcărești, de-a lungul Șoselei Vitan-Bârzești. și au lucrat umăr la umăr, de la mic la mare, în ciuda frigului și a vântului.
noiembrie 29, 2024

Cum putem diminua riscurile determinate de schimbările climatice cu ajutorul naturii

Schimbările climatice din ultimii ani, creșterea perioadelor de secetă, valurile de căldură tot mai intense și efectul de insulă de căldură urbană determinat de betoanele orașului sunt riscuri de mediu care au un impact negativ asupra mediului înconjurător, a vietuitoarelor, dar și asupra sănătății noastre.
noiembrie 27, 2024

Cum ocrotim natura din Pădurea Băneasa?

Vineri, 22 noiembrie 2024, Asociația Parcul Natural Văcărești a organizat un focus grup pe tema Pădurii Băneasa, cu scopul de a căuta răspuns la întrebarea „Cum ocrotim pădurea și ce pot face mai departe locuitorii orașului pentru a o proteja de amenințări precum extinderea cartierelor rezidențiale din zonă”.
noiembrie 15, 2024

SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND PLANUL DE MANAGEMENT AL PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI

Vă solicităm avizarea și aprobarea de urgență a Planului de Management al Parcului Natural Văcărești, document finalizat de către Administrația Parcului Natural Văcărești de anul trecut (noiembrie 2023), dar încă aflat în proceduri la instituțiile de profil din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
noiembrie 12, 2024

De ce este important regimul de protecție pentru natura din orașul nostru?

În octombrie 2024, Pajiștea Petricani a primit votul Consiliului local sector 2 București pentru a deveni arie naturală protejată de interes local. Pentru că am primit multe mesaje cu întrebări despre ce înseamnă acest statut, iată mai jos câteva explicații.
octombrie 20, 2024

Istoricul Parcului Natural Văcărești

Înainte de 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bârzești, Săvinești.
octombrie 6, 2024

Specii și habitate în Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Dacă-l privim dintr-un avion care nu zboară foarte sus, culorile verde și albastru predomină. Tot acest mozaic impresionant de culori și esențe oferă multe servicii și beneficii comunității locale și orașului.
septembrie 25, 2024

Beneficiile naturii urbane din Parcul Natural Văcărești pentru comunitate

Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Dacă-l privim dintr-un avion care nu zboară foarte sus, culorile verde și albastru predomină. Tot acest mozaic impresionant de culori și esențe oferă multe servicii și beneficii comunității orașului.
decembrie 27, 2023

Comunicat de presă – Asociația Parcul Natural Văcărești a finalizat proiectul „Fabrica de Viață a Orașului”

Proiectul a adus realizări semnificative pentru: • Crearea unui departament de fundraising eficient. • Mobilizarea a aproape 600 de donatori individuali. • Elaborarea unei noi strategii de sponsorizare. • Consolidarea viziunii în care Parcul Natural Văcărești devine un model replicabil pentru inițiative de conservare și refacere a biodiversității în mediul urban.
septembrie 28, 2023

Avem vești bune! Companiile vor putea face sponsorizări în continuare!

„Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” a trecut de ultima fază în procesul de asumare a răspunderii Guvernului. În textul de lege au fost introduse câteva formulări prin care se evită ce, până nu de mult, părea un blocaj iminent al mecanismului prin care se puteau face sponsorizări.
septembrie 20, 2023

Ce se mai întâmplă cu legea sponsorizărilor? Comunicat de presă.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care avem temeri că anumite propuneri din proiectul de "Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” pot aduce prejudicii sectorului non-guvernamental
septembrie 13, 2023

Modificările Codului Fiscal pun în pericol activitatea ONG-urilor

Alături de colegii noștri de la Asociația pentru relații Comunitare, inițiatoare a scrisorii semnate de peste 1300 de organizații neguvernamentale, cerem oprirea modificărilor Codului Fiscal și ne declarăm surprinși și întristați de felul în care Guvernul condus de domnul Marcel Ciolacu gestionează această situație.
septembrie 13, 2023

Scrisoare deschisă pentru protejarea spațiilor verzi

La finalul anului 2020, Președintele României nu a promulgat Legea spațiilor verzi și a cerut Parlamentului României să reexamineze o serie de articole cu impact negativ. După ce Senatul a corectat legea în 2021, aceleași amendamente nocive au fost votate în Comisia de Mediu în sesiunea din iunie 2023.
septembrie 5, 2023

Ce-i cu atâtea călugărițe pe Facebook?

Într-o proporție covârșitoare, cei mai mulți utilizatori de Facebook au fotografiat călugărițe asiatice, care au fost identificate în România în 2018. E posibil ca expansiunea să fi început în zona porturilor de la Marea Neagra, după ce călugărițele asiatice ar fi venit pe vapoare.
august 24, 2023

Ce avem în comun cu vidrele?

Populația europeană de vidre a început să crească după ce ai fost interzise mai multe pesticide. Probabil, cel mai mult rău le-a făcut DDT-ul. Invariabil, substanța ajungea și în apă și, apoi, în speciile cu care se hrănesc vidrele. DDT-ul se acumula în corpul vidrelor, otrăvindu-le, dar se acumula și în corpul nostru, al oamenilor, în condițiile în care consumam produse stropite sau pești contaminați cu această substanță.
august 21, 2023

La ce e bună o pajiște ca cea din Petricani?

Mulțumită ciclului de viață mai rapid al plantelor erbacee, pajiștile pot reprezenta o soluție pe termen scurt mai eficientă decât plantarea arborilor. În plus, pe glob sunt tot mai multe regiuni secetoase sau cu soluri lipsite de fertilitate, în care arborii supraviețuiesc cu greu. Și dacă o fac, se dezvoltă foarte încet.
iulie 31, 2023

CONCURS DE FOTOGRAFIE DE NATURĂ URBANĂ – NATURAPOLIS, NATURA DE LÂNGĂ NOI!

Fotografiile trebuie să fie realizate în România și să scoată în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic, sau să prezinte aspecte benefice ale coabitării omului cu viața sălbatică în zonele locuite.
iulie 4, 2023

Parcul Natural Văcărești, subiect de cercetare și inovare într-un proiect al programului HORIZON Europe

Asociația Parcul Natural Văcărești alături de Primăria Sectorului 4 al Municipiului București și de Business Development Group SRL anunță primul parteneriat local într-un proiect european de accelerare a aplicării soluțiilor verzi bazate pe natură (eng. ‘’Nature Based Solutions’’) în lupta pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
iunie 28, 2023

Comunicat de presă – amânarea votului Legii Spațiilor Verzi nu împiedică atacul la adresa sănătății celor care locuiesc în orașe

Cele aproape 100 de organizații civice care formează Platforma pentru Mediu București, Rețeaua pentru Natură Urbană, Centura Verde și Asociația Peisagiștilor din România consideră că amânarea votului privind modificarea Legii spațiilor verzi nu rezolvă fondul problemei, respectiv atacul concertat la adresa sănătății celor care locuiesc în orașe
iunie 20, 2023

ANALIZĂ APNV ȘI FUNKY CITIZENS: FINANȚAREA PROTECȚIEI MEDIULUI ÎN BUCUREȘTI

Analiza urmărește bugetele și execuțiile bugetare ale Primăriei Generale a Municipiului București și ale celor 6 primării de sectoare și are în vedere perioada 2019-2022 și primul trimestru al anului 2023. Principalul punct de interes din analiza bugetară este reprezentat de domeniul „protecția mediului”, inclus în bugetele tuturor celor șapte primării.
mai 10, 2023

A fost aprobat regulamentul Parcului Natural Văcărești!

Documentul, deosebit de important pentru administrarea parcului, a fost aprobat recent de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Instituția care îl va pune în aplicare este Administrația Parcul Natural Văcărești, aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei.
aprilie 28, 2023

Andrei Ciurcanu este câștigătorul bursei acordate de Asociația Parcul Natural Văcărești!

Așteptăm cu nerăbdare o nouă investigație, marca Andrei Ciurcanu, despre felul în care România își respectă obligația de a proteja natura. Mai precis, despre îndeplinirea țintelor de a ajunge până în 2030 la 30% din teritoriu protejat în arii naturale protejate și la 10% din teritoriu strict protejat.
ianuarie 13, 2023

Cât de inofensiv este, de fapt, un drum asfaltat prin Pădurea Băneasa?

Locuitorii cartierului Greenfield au dreptul la un drum sigur și eficient. Dar un drum asfaltat și exploatat la maximum prin pădure va afecta circulația speciilor, va crește numărul animalelor lovite de mașini și va reduce numărul amfibienilor și reptilelor. Zgomotul mașinilor va afecta păsările, iar gazele de eșapament vor afecta de insectele.
ianuarie 4, 2023

Cum a fost 2022 pentru Natura Urbană?

Când (aproape) am scăpat de pandemie, a început războiul din Ucraina. Așadar, protecția naturii nu avea cum să fie un domeniu prioritar nici în 2022. Totuși Rețeaua Pentru Natură Urbană și-a continuat misiunea de a mobiliza comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova arii naturale în 9 mari orașe ale țării și București.
decembrie 19, 2022

Pădurea Băneasa: o altă fabrică de viață a orașului

Un management al Pădurii Băneasa bazat pe conservarea biodiversității și peisajelor, care integrează conceptul de servicii ecosistemice, îi poate crește valoarea de “fabrică de viață” a orașului, alături de Parcul Natural Văcărești, dar și de alte arii naturale urbane.
decembrie 19, 2022

Am inaugurat poteca biodiversității din Pădurea Băneasa

Deși Pădurea Băneasa este un loc frecventat de bucureștenii care iubesc natura, este pentru prima oară când în acest loc este amenajat un traseu al biodiversității. În fapt, o potecă pe care sunt amplasate 7 panouri cu informații despre speciile de plante, păsări, mamifere, insecte, reptile sau amfibieni din pădure.
decembrie 16, 2022

Parteneriat cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București

Asociația Parcul Natural Văcărești și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București au semnat un protocol prin care, începând cu anul viitor, vor avea loc activități de monitorizare a faunei, de îngrijire a vegetaţiei și plantări pilot pe malurile Dâmboviței.
decembrie 6, 2022

Ce trebuie să știi despre artificii și petarde

Dacă vrei neapărat să dai cu pocnitori sau artificii de Revelion, folosește-le pe cele inscripționate cu F1 sau P1, care prezintă risc scăzut de accidentare și produc un zgomot neglijabil. De asemenea, de la un comerciant care “se știe” în regulă, o să primești factură și / sau bon fiscal.
noiembrie 30, 2022

Evenimentele organizate în parcuri, la care participă mulți oameni, pot afecta biodiversitatea.

În chestiunea parcului din Drumul Taberei, transformat pentru o lună și jumătate în târg de iarnă, nimeni nu discută despre un element foarte important: ce fac animalele care trăiesc sau care vizitează parcul în căutarea hranei?
noiembrie 28, 2022

Dormitorul biodiversității urbane

Speciile pe care le poți vedea în lunile reci în Văcărești sunt mai puține la număr. Dar o bună parte sunt tot aici, hibernând în scorburi, în pământ ori sub frunze. Prin faptul că este loc de hibernare pentru zeci de specii din oraș, Văcăreștiul asigură un serviciu ecosistemic de suport.
noiembrie 22, 2022

Un nou rezervor de biodiversitate al Bucureștiului

Deși Dâmbovița e la fel de betonată ca în centrul Bucureștiului, la câțiva kilometri de Parcul Natural Văcărești, pe dig și pe fundul apei s-au depus aluviuni. Treptat, malurile s-au acoperit de vegetație și un coridor gros de stuf căptușește digul. Din loc în loc au crescut nuci, sălcii sau tufe de măceș. În 2 ore am observat 43 de lebede, zeci de rațe, lișite, cormorani dar și câțiva corcodei și fazani.
noiembrie 4, 2022

„Natura sub lupă” – traseu tematic dedicat biodiversității în Parcul Sticlăriei

Vizitatorii Parcului Sticlăriei se pot bucura începând de astăzi de un traseu tematic care încurajează explorarea speciilor de plante și animale din parc. Traseul a fost amenajat de Asociația Parcul Natural Văcărești, cuprinde panouri cu informații despre păsările, reptilele, amfibienii sau insectele care, puțin câte puțin, au recolonizat Parcul Sticlăriei.
octombrie 31, 2022

Luna nucilor în Parcul Natural Văcărești

Mari iubitoare de nuci, ciorile au găsit o soluție inteligentă de a le sparge mai ușor, dându-le drumul de la înâlțime. Desigur, nu toate s-au spart și nu toate au fost mâncate de ciori și, treptat, din acestea au crescut arbori care au mai mult de 15 de metri înălțime.
octombrie 20, 2022

Încă o toamnă în Parcul Natural Văcărești

Dincolo de explicațiile tehnice, căderea frunzelor este un veritabil spectacol pentru vizitatorii Parcului Natural Văcărești. Așadar, ar putea fi catalogat ca un serviciu ecosistemic cultural. Însă faptul că asigura fertilitatea solului și supraviețuirea mai multor specii pe timpul iernii este, de fapt, un serviciu ecosistemic de suport.
octombrie 14, 2022

Vă rugăm, nu mai hrăniți păsările sălbatice cu pâine!

Pe termen lung, consumul de pâine, pufuleți, covrigi, biscuiți sau alte produse de panificație produce o malformație numită “aripă de înger”. Chiar dacă numele sună induioșător, păsările cu sindromul “aripii de înger” au zborul mult mai greoi. În timp, pot chiar să își piardă capacitatea de a zbura.
octombrie 14, 2022

Inspirație pentru administrație: pădurile din jurul orașului Oslo

Zonele deluroase și împădurite ce înconjoară orașul Oslo poartă numele de „Marka”. Acestea includ arii ce aparțin Primăriei Oslo dar și altor administrații din regiune, existând un consens politic încă din 1934 pentru păstrarea zonei așa cum a lăsat-o natura.
octombrie 4, 2022

23% dintre locuitorii orașelor nu sunt dispuși să folosească transportul în comun (indiferent de condiții), dar 90% vor reducerea poluării din orașe 

În cadrul proiectului “Parcul Natural Văcărești – Fabrica de Viață a Orașului”, am vrut să îi cunoaștem pe cei căroră ne adresăm și am inițiat o cercetare sociologică pe teme de mediu. Cu totul, au fost completate 1017 chestionare online, respectând un eșantion reprezentativ pentru mediul urban din România, cu vârsta cuprinsă între 18 - 65 de ani.
octombrie 3, 2022

Scrisoare deschisă: în atenția primarului general al capitalei

Solicităm luarea unor măsuri administrative care să cuprindă: - amplasarea de panouri de informare si de indicatoare pentru reducerea vitezei pe arterele rutiere care mărginesc parcul. - instalarea limitatoarelor de viteză pe artera care separă parcul de râul Dâmbovița. - securizarea și salubrizarea canalului de sub dig care face legătura subterană cu Dâmbovița, în fapt, coridor de dispersie folosit de către mamiferele acvatice.
septembrie 28, 2022

Fabrica de viață a orașului: Invitație la alergare.

Potecile Parcului Natural Văcărești pur și simplu te cheamă la sport. Și sunt puține locuri în București în care poți face asta în timp ce uiți că ești în… București. Vă sugerăm să nu alergați cu căștile la urechi, pentru că pierdeți "simfonia" vântului prin stuf și concertele pițigoilor, mierlelor sau măcălendrilor.
septembrie 26, 2022

Cât de curată este, de fapt, energia hidro?

În România se discută tot mai mult despre importanța energiei hidro. Până la urmă, România are printre cele mai bogate rețele hidrografice din Europa și, în plus, PRODUCȚIA energiei în hidrocentrale este curată. Nu se ard gaze sau cărbuni și nici nu există riscul scurgerii unor materiale radioactive, așa cum se poate întamplă în cazul centralelor nucleare. Până aici, toate bune. Doar că biologi, hidrologi sau botaniști avertizează că AMENAJAREA hidrocentralelor poate avea efecte grave asupra biodiversității. Printre ei se numără și biologul Nagy Andras Attila, de la Asociația Grupul Milvus.
septembrie 20, 2022

Prelungim sesiunea de înscrieri la Școala de Mediu pentru Jurnaliști până pe 27 septembrie

Între 6 și 9 octombrie, în comuna Costești, din județul Vâlcea, organizăm a doua ediție a Școlii de Mediu pentru Jurnaliști – o sesiune de învățare interactivă în care aducem laolaltă 20 de jurnaliști din țară dornici să își extindă orizonturile de cunoaștere și înțelegere într-ale mediului, alături de jurnaliști cu rezultate remarcabile și de specialiști din domeniul protecției mediului. 
septembrie 5, 2022

Au început înscrierile la a doua ediție a școlii de mediu pentru jurnaliști!

Între 6 și 9 octombrie, în comuna Costești, din județul Vâlcea, organizăm a doua ediție a Școlii de Mediu pentru Jurnaliști – o sesiune de învățare interactivă în care aducem laolaltă 20 de jurnaliști din țară dornici să își extindă orizonturile de cunoaștere și înțelegere într-ale mediului, alături de jurnaliști cu rezultate remarcabile și de specialiști din domeniul protecției mediului. 
august 29, 2022

Tot ce nu știai despre corcodușii din Parcul Natural Văcărești

În interiorul Parcului Natural Văcărești sunt aproape 5.000 de arbori și, deloc întâmplător, cam un sfert sunt sălcii albe, mari iubitoare de apă. Împreună cu ceilalți arbori, captează și reintroduc în sol peste 39 de mii de tone de precipitații. Ca termen de comparație, cu toată această apa s-ar putea umple aproape 16 bazine olimpice de îno
august 24, 2022

Inspirație pentru administrație: soluții pentru reducerea poluării în Bogota

În ultimii ani s-au amenajat și zeci de kilometri de piste pentru biciclete, dar o altă parte a strategiei de reducere a poluari constă în amenajarea de spații și coridoare verzi. Până în 2030, Primăria vrea să termine un coridor verde, lung de 57 km, pentru a proteja biodiversitatea pădurilor de pe dealurile de la est de oraș.