Ne-am făcut cont de Twitter! Dă-ne follow!
noiembrie 23, 2023Asociația Parcul Natural Văcărești este povestea întâlnirii dintre oraș și natură
februarie 26, 2024Comunicat de presă – București, 27.12.2023
Finalizarea Proiectului „Fabrica de Viață a Orașului” – O Nouă Etapă pentru Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația Parcul Natural Văcărești are plăcerea de a anunța finalizarea cu succes a proiectului „Fabrica de Viață a Orașului”, un demers ambițios de dezvoltare instituțională care a durat 18 luni și a beneficiat de un buget de 80.542 euro.
Rezultatele proiectului: un pas mare în dezvoltarea Asociației Parcul Natural Văcărești
Proiectul a adus realizări semnificative pentru asociație, inclusiv:
- Crearea unui departament de fundraising eficient.
- Mobilizarea a aproape 600 de donatori individuali.
- Elaborarea unei noi strategii de sponsorizare.
- Consolidarea viziunii în care Parcul Natural Văcărești devine un model replicabil pentru inițiative de conservare și refacere a biodiversității în mediul urban.
O nouă etapă pentru București: extinderea modelului Văcărești
În urma acestui proiect, Asociația Parcul Natural Văcărești își extinde scopul, transformând Parcul Văcărești într-un model pentru alte cinci zone naturale din București. Prin implicare comunitară, parteneriate cu autoritățile publice și promovarea educației și accesului la natură, urmărim să oferim orașului cinci noi arii naturale protejate, care să servească drept spații de biodiversitate, recreere și educației. Pe lângă Parcul Natural Văcărești, aceste „fabrici de viață” includ Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Bălțile de la Dobroiești și Valea Saulei, precum și Lunca Dâmboviței la intrarea în Lacul Morii, totalizând 1600 de hectare de spațiu verde.
Combaterea urbanizării accelerate: o responsabilitate ecologică
În ultimele decenii, urbanizarea rapidă a amenințat spațiile verzi ale Bucureștiului, înlocuind treptat păduri străvechi și zone umede vitale cu construcții. Această pierdere nu afectează doar peisajul și biodiversitatea, ci și sănătatea noastră. Prin strategia noastră, dorim să readucem aceste zone naturale în prim-planul dezvoltării urbane sustenabile.
O schimbare de viziune: integrarea naturii în viața urbană
Pentru Asociația Parcul Natural Văcărești, acest proiect marchează o schimbare semnificativă a viziunii: de la o concentrare exclusivă pe Parcul Văcărești, la o abordare mai amplă care include și alte zone naturale și semi-naturale ale orașului, integrându-le activ în viața urbană.
Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre de a face Bucureștiul un oraș mai verde, mai sănătos și mai prietenos cu natura.
Proiectul Fabrica de Viață a orașului este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește capacitatea Asociației Parcul Natural Văcărești de a atrage fonduri prin diversificarea resurselor financiare.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre Asociația Parcul Natural Văcărești
A luat ființă în anul 2014. A finalizat campania publică de înființare a parcului cu același nume, parc pe care l-a administrat între 2017 și 2018. Viziunea asociației este ca natura să devină o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor, prin facilitarea accesului populației la recreere sănătoasă şi educație ecologică. Asociația desfășoară proiecte de informare și educație pentru mediul înconjurător, acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității și facilitează accesul publicului la natura urbană prin programe de cunoaștere.
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants #BiodiversitateUrbana #ParculNaturalVacaresti #FabricaDeViataAOrasului