Vizită de studiu în Reykjavik, Islanda.
decembrie 12, 2019Parteneri ai Ministerului pentru administrarea Parcului
februarie 3, 2020Oameni și natură.
2019 a fost un alt an plin și divers din viața asociației și a parcului.
Pe scurt, cum a arătat:
Am amenajat un nou traseu de vizitare și o aplicație mobilă care să te ghideze prin parc.
Am pornit lucrul la accesibilizarea parcului pentru persoane cu mobilitate redusă și am amenajat o ”Grădină între Bălți” – pajiște meliferă și zonă de întâlniri comunitare.
Am împrietenit ireversibil câteva mii de copii cu fauna urbană și am început să numărăm și monitorizăm arborii și serviciile oferite de aceștia.
Am alergat la cros și ne-am întrecut cu bicicletele de mountain bike, toate alături de Rangerii Urbani, echipa noastră de voluntari.
Am monitorizat biodiversitatea și am descoperit șapte noi specii de păsări și o așteptăm pe cea de-a opta, la cuibul amenajat pentru lăstunii de mal în trecere deasupra Văcăreștiului.
Am lucrat împreună cu studenți în internship din Danemarca, Portugalia, Austria, Germania și România și am schimbat experiențe cu administratorii ariilor protejate din Islanda.
Cea mai mare parte a acestor reușite se datorează sprijinului companiilor (fiind principala sursă de finanțare a activităților APNV), cărora le mulțumim pentru că au ales să contribuie la educația pentru mediu și bunăstarea biodiversității urbane.
Totodată vă mulțumim vouă, comunității, pentru că ne sunteți alături!
Fie donând, fie distribuindu-ne mesajele sau fiind vigilenți și transmițându-ne informații din teren, în plimbările voastre, toate aceste lucruri sunt importante.
Sumele donate de voi prin campania de 2% sau în cadru evenimentelor, au susținut o bună parte din costurile administrative ale asociației.
De la 2020 avem așteptări și mai mari. Și realiste, spunem noi.
Biodiversitatea urbană devine o prioritate pentru Uniunea Europeană, care tocmai a lansat Pactul Ecologic European care în 2020 va deveni o lege europeană a climei. O politică privind schimbările climatice ce include și ariile naturale urbane și felul în care acestea trebuie încadrate în strategiile de dezvoltare ale orașelor.
Un context excelent pentru o lege a ariilor protejate urbane!
Așa a și fost. De curând a fost înaintată inițiativa legislativă a ariilor protejate urbane la care a contribuit și colegul nostru Florin Stoican. Aceasta deschide calea pentru protejarea naturii în toate orașele țării și acordă credit biodiversității urbane ca element esențial al calității vieții orășenilor.
În acest proces existența Parcului Natural Văcărești în spațiul bucureștean, primul parc natural urban, a jucat un rol foarte important.
În anul ce vine aprofundăm și subiectul schimbărilor climatice. Dacă iubești Văcăreștiul înțelegi cât de important este să ne conservăm natura dar și viitorul. Sunt provocarea secolului așa că în 2020 vom vorbi mult despre cum deciziile fiecăruia dintre noi contează.
O altă mare provocare, #plasticul.
Mai ales pentru fauna acvatică dar chiar și pentru om.
Despre el vorbim într-un proiect amplu care depășește granițele Văcăreștiului, veți vedea.
În ce privește proiectele enumerate mai sus, majoritatea dintre ele sunt de lungă durată așa că le veți regăsi și în următorul an, într-o formulă îmbunătățită.
Cum în fiecare an comunitatea din jurul Văcăreștiului se mărește, ne așteptăm la un număr tot mai mare de vizitatori și participanți la activitățile educative. Cu alte cuvinte: mai mulți ”avocați” ai naturii.
O mostră a lui 2020, așa cum o vedem noi.
Sperăm că te-am inspirat, așa că lansăm întrebarea:
Care sunt provocările tale pentru 2020, în materie de mediu?
Ne aflăm în momentul în care natura are nevoie mai mare ca niciodată de noi, cu gesturi oricât de mici.
Fie că ți-ai propus să devii voluntar, sau să plantezi, să cureți natura de deșeuri, să donezi unui ONG de mediu, să începi să observi sau să studiezi păsările sau arborii, să folosești mai puțin plastic sau să consumi mai puțin și să petreci mai mult timp în natură, nu mai aștepta!
1 ianuarie nu pică luni nici anul acesta. 🙂 Hai s-avem grijă de natura noastră!
Vă dorim un an nou în afara zonei de confort și plin de natură!
#naturalaușata
Sponsorii activităților de anul acesta sunt:
Alpha Bank, Kaufland, Petrom, Banca Transilvania, Sun Plaza, La Fântâna, Konica Minolta, Fonduri SEE și Norvegiene (Norvegia, Islanda și Lichtenstein).