SEZONUL 3

martie 29, 2023

Racii invazivi nord-americani din apele României / Discuție cu Andrei Acs, specialist arii protejate

E vorba despre racul dungat și racul marmorat, specii care au ajuns în Europa în perioade și moduri diferite. Primul a fost adus în Polonia, în urmă cu aproape un secol, unde a fost cultivat pentru consumul uman. De acolo, racul dungat s-a răspândit necontrolat în mai toate râurile Europei de Vest. Pe Dunăre, specia își extinde arealul spre aval cu aproximativ 14 kilometri pe an. În prezent, ar fi ajuns până la jumătatea cursului românesc al Dunării.
martie 28, 2023

Dropiile nu au dispărut niciodată din toată România // Discuție cu Nagy Attila, de la Grupul Milvus

Prin muzeele unde mai vezi exemplare împăiate de dropie, cel mai adesea, în dreptul lor scrie “specie dispărută din România”. Lucrurile nu stau chiar așa, după cum am aflat în ultimul episode al podcastului “Natura la Ușa Ta”. Conform biologilor de la Milvus Group, o mică populație de dropii (câteva zeci de exemplare) a supraviețuit în Câmpia de Vest, în preajma orașului Salonta. Desigur, granițele sunt un concept uman, și dropiile monitorizate în ultimii 15 ani de ornitologul Nagy Attila trec frecvent în Ungaria. Culmea, păsările sunt menționate și în anii ’80 și ’90, în documentele asociațiilor de vănători din zonă.
martie 28, 2023

Care e legătura dintre ape curate și un pește care își depune icrele în scoici?

Boarța (Rhodeus amarus), căci despre ea este vorba, nu e mai mare decât un deget. Trăiește în majoritatea râurilor României, în zonele de câmpie și de deal. Conform unei monitorizări făcute de cei de la Asociația Grupul Milvus, boarța este a patra cea mai abundentă specie piscicolă în râurile din Ardeal. Probabil, situația nu e mult diferită nici în celelalte zone ale țării.
martie 28, 2023

Rapanele: specie invazivă sau resursă a Mării Negre? // Discuție cu biologul Răzvan Popescu-Mirceni

Pe scurt, rapanele sunt o specie de melci marini și în sectorul românesc al Mării Negre, reprezintă cam 70 la sută din captura comercială. În plus, rapanele sunt un tip de fructe de mare și la o cautare rapidă pe Google, nu le-am găsit la mai puțin de 100 de lei kilogramul.
februarie 8, 2023

Cum au revenit castorii în râurile României? // Discuție cu Ovidiu Pîrv, Excelsior Arad

Vânat pentru blană, carne și uleiuri și, implicit, dispărut din mai toată Europa în urmă cu două secole, castorul (Castor fiber) a revenit spectaculos în România. Pe cursul Mureșului din Arad, cei de la Asociația Excelsior au estimat că trăiesc în jur de 100 de exemplare. Acest lucru s-a întâmplat mulțumită unor programe de reintroducere desfășurate în Ungaria și România, prin care castorii au fost eliberați pe Mureș (și nu numai), în amonte și în aval de Arad.
ianuarie 24, 2023

Expansiunea carasului în apele României // Discuție cu Andrei Togor, președinte Aqua Crisius

Este una dintre cele mai răspândite specii de pești din apele României (și nu numai). Oricât de ciudat ar suna, succesul acestei specii (în dauna altora) are mare legătură cu faptul că toate exemplare mai mari sunt femele. Da, ați înțeles bine: carasul (carassius gibelio) își schimbă sexul!
ianuarie 17, 2023

De ce avem nevoie de zimbri? // Discuție cu Marina Drugă, director executiv Rewilding România

Știați că există o legătură directă între zimbri și broaște? În urmele lăsate de zimbri se adună apa, iar locurile respective sunt folosite de broaște pentru a-și depune ponta. Aproape 600 de specii de animale și plante au de câștigat de pe urma prezenței zimbrilor, motiv pentru care numeroși biologi le spun “peisagiști ai naturii”.

SEZONUL 2

decembrie 7, 2022

Dialog despre Natură și Oraș // De ce avem nevoie de pajiști urbane?

Acest episod al podcastului este, de fapt, “Dialogul despre Natură și Oraș” care a avut loc la Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Invitatul acestei ediții a fost biologul Maciej Podyma, omul care a convins autoritățile din mai multe orașe din Polonia să renunțe la gazon în favoarea pajiștilor melifere. De ce? Și cu ce argumente? Ne-a spus chiar el, în cadrul conferinței pe care a moderat-o Corina Murafa, specialistă în politici publice de mediu.
noiembrie 22, 2022

Bistrița, al doilea an consecutiv în finala “Green Leaf” // Discuție cu Liliana Coceșiu, director Integrare Europeană, Primăria Bistrița

Comisia Europeană acordă anual “premiile europene ale orașelor verzi”. Există două categorii, prima fiind “Capitală Verde Europeană”, pentru orașele de peste 100 de mii de locuitori. A doua se numește “Frunză verde”, pentru orașele mai mici de 100 de mii de locuitori. Până la urmă, Bistrița nu a primit titlul de Frunză Verde și, atenție, este al doilea an consecutiv în care orașul prinde finala, dar nu câștigă.
noiembrie 15, 2022

Apicultura urbană // Discuție cu Marian Stoica, președintele Asociației pt. Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici

“Albinele pun pe primul loc binele comunității, nu binele individual. În întreaga ei viață, o albină poate să producă a 12-a parte dintr-o linguriță de miere. Dar o produce pentru generațiile viitoare, pentru că între timp, ea moare. Dar și ea s-a hrănit la rândul ei cu mierea produsă de generațiile mai vechi de albine”, spune Marian Stoica.

SEZONUL 1

octombrie 28, 2020

CENNE FACEM CU ANIMALELE SĂLBATICE DIN ORAȘ? CU dr. Ovidiu Roșu – EPISODUL 5

Cum ne comportăm cu animalele sălbatice atunci când le întâlnim fie în oraș, fie în natură, și cum procedăm în cazul în care acestea sunt rănite. Cu medicul veterinar al animalelor sălbatice și directorul Fundației Visul Luanei, Ovidiu Roșu.
octombrie 28, 2020

CE RESPIRĂM ÎN BUCUREȘTI? DESPRE REȚEAUA NAȚIONALĂ DE MONITORIZARE A CALITĂȚII AERULUI – EPISODUL 6

O problemă ce ne frământă pe toți cei care respirăm în București și în marile orașe ale țării: ce respirăm în București? Despre Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului și despre rețelele independente care suplinesc disfuncționalitatea rețelei de stat. Cu Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis și coordonator al proiectului www.aerlive.ro.